fra naturen

  • 14/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Rabarbragrøt

    Rabarbragrøt med melk, vaniljesaus eller fløte er en god hverdagsdessert som man gjerne kan unne seg i rabarbrasesongen. Går fort å lage og kan spises både lunken eller kald.

    Les mer
  • 14/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Granskuddsirup med rabarbra & appelsin

    Granskuddsirup er sirup laget av nye og myke granskudd. Sirupen kan brukes på is, pannekaker, i teen, viltsaus, i brød og til mye annet. Heller du den over på sterile glass mens den enda er varm, så kan du nyte granskuddsirup i lang tid fremover. Denne har jeg lagd som et prøveprosjekt med rabarbra og appelsin. Og det ble utrolig godt. Jeg lagde kun et lite glass siden dette var en test, men skal lage mer!

    Les mer
  • 14/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Tilslørte og småsure bondegutter

    Tilslørte bondepiker er en nydelig dessert, men da er det brukt epler. I denne oppskriften bruker jeg rabarbra. Du kan enten bruke rabarbrasyltetøy eller rabarbragrøt. Jeg bruker sistnevnte. Og siden rabarbra er litt surt, så får denne navnet «Tilslørte & småsure bondegutter» Den perfekte blanding av søtt og syrlig, mykt og knasende.

    Les mer
  • 13/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbær-trollkrem (Vettekrem)

    Blåbærtrollkrem er en nydelig dessert – fire enkle ingredienser kan trylles om til en så frisk, søt, luftig og lekker dessert i løpet av et par minutter. Trollkrem kan du lage med andre typer bær også, men det er tyttebærtrollkrem som er originalen! Følg samme oppskrift uansett hvilken bær du ønsker å bruke. Dette er utrolig godt som den er, eller til vafler, kromkaker etc.

    Les mer
  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Bringebærlikør

    Bringebærsesongen er over oss, og da må det jo selvfølgelig lages noe likør. Likøren får søt og kraftig bringebærsmak, og en helt vidunderlig flott og dyp rødfarge. Du velger selv om du bruker 40 eller 60% vodka. Det kommer jo an på hvor sterk du ønsker den. Her har jeg brukt 40% på dette glasset. Jeg har også brukt de styggeste bærene. De som hadde blitt til syltetøy. De fine bærene fryser vi og nyter utover høst og vinter.

    Les mer
  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Kirsebærlikør

    Frisk og god kirsebærlikør lager du enkelt selv. Bruk sure kirsebær. Jeg har også smaksatt den litt med nellik. Jeg har brukt 40% vodka. Du bestemmer selv om du vil bruke 60% eller 40%

    Les mer
  • 11/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Enkel solbærlikør

    Solbær er jo bare fantastisk godt. Så da lagde jeg like greit litt likør av solbær. I mange oppskrifter finner man at man blander rødvin også i solbærlikør. Det har ikke jeg gjort her. Har brukt 40% vodka. Da blir likøren rett over 20% ca.

    Les mer
  • 10/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hermetiserte kirsebær

    Hermetisert frukt
    Å hermetisere gir oss muligheten til å ta vare på og forlenge vår norske fruktsesong. Både epler, pærer, plommer, moreller og kirsebær er godt egnet til hermetisering. Men også rips, stikkelsbær og rabarbra kan hermetiseres med godt resultat.

    Les mer
  • 10/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Bringebæreddik

    Lag deg en flaske eller to med bringebæreddik, så har du en deilig basis for bl.a. dressing. Den er også god til for eksempel sylta rødløk.

    Les mer
  • 07/10/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærlikør

    Frisk og god likør på blåbær. Fruen plukket noen liter med blåbær ved hytta i går. Og da må man lage litt likør. Jeg lager litt større oppskrift enn den jeg har skrevet under, og jeg bruker under halvparten så mye sukker. Jeg liker det ikke for søtt. Jeg har lagd av 1.5 liter bær, 4 dl sukker og en flaske med 60%

    Les mer
  • 26/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Ovnsbakt ørret

    Ørret er en fantastisk fisk. Den er god på alle måter både varm og kald. Jeg fikk noen ørret i garn, så i dag lager jeg ovnsbakt ørret i form. Fisken steker jeg hel med hode. Ørreten må vaskes og tørkes på forhånd. Disse tre var fra 250-350 gram

    Les mer
  • 24/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Eplemos

    Nydelig syltetøy og ha i fryseren utover høst og vinter. Epler fra egen hage. Her er en blanding av tre typer epler. Eplene er ganske dårlig i år, så mye måtte skjæres vekk. Men kokkefruen fikk 2.5 kg ferdig skrelt og kuttede epler. Så noen beger ble det med eplemos.

    Les mer
  • 17/09/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Tyttebærgelé.

    Har du mye tyttebær kan du lage deilig tyttebærgelé. Vi er heldig som har masse tyttebær rett utenfor hytteveggen. Kjekt og ha i fryseren fram til neste høst. Tyttebærgele er like godt om ikke bedre enn tyttebærsyltetøy, og dette gjøres veldig enkelt – med litt juks.

    Les mer
  • 21/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Rognebærgelé

    Rognebær inneholder mye C-vitaminer, og egner seg godt i gelé. Bærene har en litt besk smak som passer godt til vilt. Passer selvfølgelig til andre kjøttmiddager også. Mange bruker den også til kalkun. Et gammelt knep for å få bærene mindre sure, er å la dem henge til over første frostnatt. Enkelte år går det lenge fra bærene er modne til frosten kommer. Da kan modne bær legges en natt i fryseren. Det har jeg gjort her

    Tips

    Du kan bruke vann i stede for eplejuice. Og du kan også koke med 4-5 epler i biter. Det gir også en fantastisk smak

    Les mer
  • 06/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Syrinsirup

    Syriner er lukten av sommer! Ikke bare lukter de godt, men de fargerike blomstene smaker også kjempegodt som smakstilsetning. Syrinsirup kan brukes til saft, som topping på is, i drinker eller andre godsaker. Vi har syrintrær i hagen. Og de lukter så utrolig godt. Vakre å se på også. Vi har 3 forskjellige farger. Gikk for den rosa her med noen få lilla.

    Les mer
  • 06/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Rabarbra- og jordbærsyltetøy

    Rabarbra gir et hint av syre og en rund og god smak på jordbærsyltetøyet. Dette er jo bare så utrolig godt dere. Kan bruke fersk eller frossen rabarbra. Jeg bruker begge deler her. 

    Les mer
  • 06/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Myntesukker

    Myntesukker lages av ferske mynteblader og sukker, enkelt og greit. Myntesukkeret er friskt og nydelig å drysse på fersk frukt og bær. Er også godt på yoghurt og vaniljeis. Du kan også bruke det rundt kanten på drinkglass.

    Les mer
  • 06/08/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Rørte jordbær

    Rørt jordbærsyltetøy uten koking har en friskere smak enn kokt. Du kan også bruke samme oppskrift for å lage syltetøy av andre bær, som blåbær og bringebær. For mer smak kan du tilsette krydder som kanel, allehånde, kardemomme, vanilje, anis, fennikelfrø eller ingefær. Eller litt finhakket rød chili for ekstra kick.

    Les mer
  • 29/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Rørte tyttebær

    Stort enklere kan det ikke gjøres – bær og sukker og en skje å røre med. Og vil du heve smaken til nye høyder, kan du smake til den rørte tyttebæra med en skvett akevitt. Rørte tyttebær kan fint fryses.
    Du trenger ikke bruke kjøkkenmaskin/blender til dette, men dersom du ønsker å gjøre det så pass på å ikke kjøre for lenge, det er godt at noen bær er hele. Du kan bruke fryser tyttebær til dette.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hjemmelaget ripsgelé (hvite rips)

    Har du rips i hagen? Disse syrlige bærene passer godt til gelé! Ripsgelé er perfekt på brødskiven, på vafler med litt rømme, eller til viltkjøtt. Husk å ikke bruke for modne bær, ellers vil ikke geleen stivne. For å få en klar og fin gelé er det viktig å fjerne skummet som danner seg når man koker saften. Her bruker jeg hvite rips, de er ikke like sure som røde. Jeg har bare lagd et lite glass her, for å gi dere oppskrift. Vi har ikke så mye rips i hagen.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Bringebærsyltetøy (kokt)

    Oppskrift på klassisk, hjemmelaget bringebærsyltetøy. Her koker jeg syltetøyet på tradisjonelt vis og har i litt syltepulver. For ekstra god smak, kan du lage syltetøyet med sommerens friske bringebær. Vi fryser ned etter hvert som vi plukker. Så disse er fryst
    Syltetøyet har god holdbarhet og holder i mange måneder og opptil et års tid om det blir fylt på sterile glass og oppbevares kaldt og kjølig.

    Du kan bruke syltesukker istedenfor syltepulver. Dette sukkeret inneholder litt pektin som gjør syltetøyet stivere.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærsuppe

    Blåbærsuppe er en dessert som er like god kald som varm, server gjerne med krem, fløte, vaniljesaus eller vaniljeis.

    Les mer
  • 28/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Hjemmelaga Blåbærsaft

    Blåbærsaft smaker alltid godt. Og i denne oppskriften brukes frosne bær. Så du kan lage saft året rundt. Ferske går selvfølgelig helt fint også.
    Du kan også bruke samme metode til bringebær, rabarbra, plommer og rips.

    Les mer
  • 24/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærgele

    Gelé er dessert for både liten og stor. Bruker du selvplukkede blåbær er det jo litt ekstra stas. Resultatet er en fantastisk frisk og god gelé helt fri for kunstige tilsetningsstoffer. Først har jeg lagd en nydelig blåbærsaft. Hvor mye smak du vil ha på gelé, er jo litt opp til deg selv. Jeg blander 50-50 her

    Les mer
  • 19/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Pasta med kantarell og parmesan

    Pasta med kantareller er en enkel og herlig sensommer/høstmiddag. Kantarellen smørstekes med hvitløk, noe som gir den en nydelig smak. Parmesan gjør denne retten til et festmåltid. Bruk den pastaen du ønsker til denne retten. Jeg har lagd den med glutenfri Farfalle.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Basilikumsalt

    Basilikumsalt passer perfekt til for eksempel pastaretter eller annen mat der du bruker tomatsaus. Jeg beholder den litt grov, for jeg har den på krydderglass med kvern på.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Blåbærsyltetøy (Både kokt og rørte)

    Lag deilig syltetøy med blåbær fra skogsturen! Blåbærsyltetøy er uunnværlig til nystekte pannekaker, men er også godt på vafler, som kakefyll og på brødskiven - og det er enkelt å lage selv. Du kan også bruke frosne blåbær.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Tyttebærsyltetøy (kokt)

    Tyttebærsyltetøy er jo et must til mange kjøttretter og ikke minst til julemiddager. Tyttebærsyltetøy lages av tyttebær som blandes med sukker. Tilsetting av konserveringsmidler eller fortykningsmidler er ikke nødvendig siden tyttebær naturlig inneholder benzosyre som har en konserverende effekt og pektin som gjør at syltetøyet geler seg.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 1 Kommentar
    Trollkrem

    Trollkrem er en enkel, frisk og søt dessert, av tyttebær, sukker, vaniljesukker og eggehvite. Server den nylaget og pyntet med hele bær på toppen. Oppskriften passer godt til nystekte vafler eller krumkaker. Denne desserten kan også lages med blåbær eller andre bær.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Plommesyltetøy

    Hjemmelaget plommesyltetøy er raskt å lage, smaker vidunderlig og lokker fram minner om sommer og høst langt inn i vinteren. Disse plommene kjøpte jeg på Kiwi. Det er plommer fra Telemark.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Tyttebærsalt

    Et fargerikt og godt produkt du kan lage, er tyttebærsalt. Hvis du ønsker litt ekstra smak på tyttebærsaltet, kan du tilsette einerbær, rosmarin eller andre urter når du blander tyttebær og salt.

    Les mer
  • 18/07/2024 - Tom Martin 0 Kommentarer
    Sellerisalt

    Hvor-selger-i-salt tenker vel du da, lag det selv sier jeg.
    Hjemmelaget sellerisalt er kjempegodt. Bruk på de områder du vanligvis vil bruke salt. Med selleriblader vil saltet bare bli enda bedre.

    Les mer
  • 05/07/2024 - Tom M 0 Kommentarer
    Geitramssaft

    Geitramssaft har en utrolig lekker farge og smaker kjempegodt. Bland saften ut med vann, med eller uten kullsyre. Du kan også lage gele av saften.

    Les mer
  • 05/07/2024 - Tom M 0 Kommentarer
    Geitramsgelé

    Geitramsen er vakker og lett gjenkjennelig med sine høye stengler og rosa blomster. den finnes ofte i store mengder, og da er det lett å plukke nok blomster til å lage både saft og gelé.
    Jeg bruker den til dessert med vaniljesaus, men passer også veldig bra til kjøttretter, på samme måte som rips- eller portvinsgelé.

    Les mer