28/07/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Hjemmelaget ripsgelé (hvite rips)
Har du rips i hagen? Disse syrlige bærene passer godt til gelé! Ripsgelé er perfekt på brødskiven, på vafler med litt rømme, eller til viltkjøtt. Husk å ikke bruke for modne bær, ellers vil ikke geleen stivne. For å få en klar og fin gelé er det viktig å fjerne skummet som danner seg når man koker saften. Her bruker jeg hvite rips, de er ikke like sure som røde. Jeg har bare lagd et lite glass her, for å gi dere oppskrift. Vi har ikke så mye rips i hagen.
Ingredienser
(3 dl gelé)
Ripssaft
500 gram Rips.
1,5 dl vann
Ripsgelé
Ripssaften du har kokt opp
90 gram sukker per dl ripssaft
Legg en tallerken eller liknende i kjøleskapet før du begynner. Denne trenger etterpå du for å teste om geleen stivner.
Slik gjør du
Ripssaft: Ha vann og bær i en kjele. Kok sakte opp og la det småkoke i ca 30 minutter eller til bærene har falt sammen.
Sil saften av bærene. For best resultat bør du benytte et klede for å sile ripsen, men du kan også bruke en finmasket sil.
Ripsgelé: Når saften er silt ferdig, måler du opp hvor mye saft du har. Deretter måler du opp sukkermengden du trenger. Bruk ca. 90 gram sukker per dl saft
Ha saften tilbake i en kjele. Kok opp saften og la den koke i noen minutter.
Tilsett sukkeret litt etter litt. Smak til underveis, og rør til sukkeret er oppløst.
La saften koke uten lokk i 10-15 minutter uten å røre i den.
Tips
Fjern skummet som kommer på toppen med en skje. Da får geleen både lenger holdbarhet og en klarere farge.
Ta geletesten: Dypp 1 ss av den varme ripssaften på en kjøleskapskald tallerken og sett den i kjøleskapet. Når den har blitt avkjølt etter noen minutter, drar du en skje rett gjennom geleen. Hvis den stivner og du ikke kan samle den med skjeen, er geleen klar!
Lykkes du ikke første gang? Du kan koke opp på nytt og tilsette litt mer sukker for å prøve igjen. Du kan også tilsette pektinpulver.
Ha over geleen på rene, steriliserte glass og sett geleen i kjøleskapet.
Kommentarer
Skriv en kommentar