Matdikt av Wenche Havig, 22.oktober 2020.

Jeg fikk dette fantastiske diktet tilsendt av Wenche Havig. Det er et dikt hun skrev i 2020. Og det var så bra, at det må bare deles med dere. Jeg har selvfølgelig fått lov til det.

Hei
Takk for flott matblogg. Tillater meg å sende disse versene om min barndoms mat fra 50-60-tallet, ekte Saltenkost.

Barndommens smaker

En reise i barndommens smaker
fra rein og kortreist meny.
Munnen vassflyt ved tanken.
Minna passere revy.

Fersksei fra seiegrunnen
med flatbrød og lever til.
Bøten dyppa i søet,spist
med bredt leversmil.

Saltsei i fulle tønner,lagra
i minst ett år.
Seien mått' ikkje bløgges
og helst i rødåte gå.

Saltsei og gulrotstuing,stekt
saltflesk og god potet.
Kverdagsmiddag for mange.
Man greid' ikkje hold opp og et'.

Saltsei i tynne skiver,lagt
ned i olje på glass.
Røyksyra ga rette smaken
på rødfarga skomakerlaks.

Om hausten i nypotettida,kom
silda inn fjorden i stim.
Skårra og sprøstekt i godtsmør,med
løk og potedes til.

Flakksild, en delikatesse.
Nystråla, flekt og feit sild.
Med nypoteta og heimsmør,hørte
den seinhausten til.

Når kveiteskoltan blei salta,va
blauthus på bordet støtt.
Den salte fisken og fettet,smaken
himmelsk, og beinet bløtt.

Lettsalta auår og auårshau,en
smak for tunge og gane.
Syge ut fettet fra skallen.
Kvannsteinjakt va en vane.

Klubb er fremdeles en ener,med
sprøstekt bacon til.
Poteten har metta mange,gitt
tilskudd av C-vitamin.

Om hausten i slaktetida
ga blodpølsa god appetitt.
Blodpannekake med sirup,va
ungan sin favoritt.

I slåttetida i varmen,sto
rømmekolle i skåler og fat.
Med sukkerstrø over det sure,svalanes
høysommermat.

I spiskammers sto separator'n.
Ga fløte til rømme og smør.
Yndlingspålegget på skiva
var rømme med sukker på.

Møsbrumlefse, mektig og god,med
sirup, smør og rømme.
Smakte nesten karamell,en
smak man ikkje glømme'.

Julaftensmiddag var berga
når julekveita beit på.
Kokt med potet og gulrot,julmat
for store og små.

Småsteik til søndagsmiddag
Bruna og mørkokt i feit, brun saus.
Minnes med andakt duft og smak.
Retten fikk alltid applaus.

Skjelvanes lutfisk og bacon
med kålrabistappe til.
Akkurat passe luta.
Etterpå middagskvil.

Havre-, sago- og heilgrynsuppa,ørk
eller helg, dessert å få.
Mandelpudding, Marte knipe,sviskegrøt
med fløte på.

Lørdagsgodt, ikke oppfunnet.
Når vi var lysten på litt snop
laga vi smørkaramella,datidas
sukkerdop.

Velbekomme!

0
Feed

Skriv en kommentar