Kjøkkenjobben i Skien fengsel

Som mange av dere vet, så har jeg sittet i fengsel i en del måneder. Ja, jeg satt 23 måneder i Skien fengsel. Mesteparten av den tiden jobbet jeg på kjøkkenet. Og er det jeg vil skrive om her.

Dette er over 18 år siden, så ting kan jo være forandret nå. Jeg skal i hvert fall prøve å beskrive litt hvordan det var den gangen.

Det tok ikke lange tiden før jeg fikk jobben på kjøkkenet. Var jo det jeg ønsket.

Som på andre arbeidsplasser og kokkeskolen så var kjøkkenet delt inn i arbeidssoner. Du hadde oppvasken, smøreavdeling, varmatavdeling, grønnsaker og pakkeavdeling. Men alle hjalp til over alt.

Når du starter på kjøkkenet, begynner man i oppvasken. Og man blir på den avdelingen man blir satt på, helt til en ny innsatt kommer på kjøkkenet. Og det kan ta mange måneder. For at en ny innsatt skal komme på kjøkkenet. Må noen andre enten bli løslatt, slutte, gjøre noe galt.

I oppvasken vasker du opp alt av servise fra kantina til fengselsbetjenter. Du vasker utstyr som blir brukt på kjøkkenet. Og du vasker alle middagsbakker som kommer ned fra avdelinger i fengslet. Litt som på kokkeskolen. Men der rullerte vi hver gang vi var på kjøkkenet. Det gjorde vi ikke i fengselet. Om du var uheldig kunne du fort bli stående mange måneder i oppvasken.

Jeg ble bare værende et par uker. Så rykket jeg opp til smøring. Grunnet til at jeg kom ut fra oppvasken før noen ny innsatt kom. Var at det skulle lages koldtbord til noen ansatte. Og jeg hadde jo erfaring og gjort dette noen ganger før. Så pga det slapp jeg billig unna oppvasken.

På smøreavdeling smører man mat til kantina og til de innsatte som sitter på A-avdeling. Det er de som sitter 23 timer på cella. Alle som ankommer fengselet må innom der. Noen sitter på brev og besøksforbud. Og må bli der mange uker. Noen har gjort noe galt i fengselet, og rykker tilbake til start. For å si det sånn.

De får servert 3 brødskiver hver, 3 ganger om dagen. Du smører på brett, for de får gå en og en ut i korridoren for å forsyne seg. Så må man jo variere litt på pålegg etc. Her er det ikke snakk om fancy snitter akkurat. Brødskive, smør og pålegg. Jeg la ihvertfall litt grønt på. Så det ble litt penere og bitte litt sunnere.

I grønnsaksavdelingen skreller man grønnsaker. Dt er rundt 100 innsatte og mange ansatte som skal ha middag. De ansatte har også lunsj. Så poteter og grønnsaker skal skrelles og kuttes.

Pakkavdeling hadde ansvar for å pakke bestillinger fra avdelinger. For de innsatte hadde egne skjema der de krysset ut hva de ønsket av pålegg, smør etc. Ikke tru at de fikk så mye de ville. Eller vi ville heter det. Det var et poengskjema. La oss si at du hadde 160 poeng å bruke. En pakke med skinkepålegg (5 skiver) kostet 7 poeng. Smør 5 poeng, egg 10 poeng osv. Så man måtte være nøye med bestillinger. Dette skulle holde en uke. Hvor dag pakkes det til en ny avdeling.
Da skal pålegg kuttes opp, veies og pakkes. Det skal merkes så riktig person får det han har bestilt.

I Skien fengsel er det både menn og kvinner som soner sammen. De har egne avdelinger da, men er sammen på jobb, lufting, trening etc.På
kjøkkenet var det også jenter. Og jeg ble sammen med en av de. Etter soning flyttet vi sammen og var sammen i mange år. Hun er også mor til min sønn. Og som mange av dere vet, så døde hun i 2012.

På varmmat avdelingen var man med på å lage varmmaten. Det var lunsj til de ansatte og middag til alle innsatte.

Utenom det så var det alltid noen som vasket, stablet varer og ryddet frysere. Alle måtte hjelpe alle om de hadde tid til overs. Sånn som det er på alle kjøkken.

Dere lurer vel på om vi hadde kniver på kjøkkenet. Selvfølgelig hadde vi det. Alt utstyr som alle storkjøkken har. Forskjellen her var at kniver var i et glass skap. Når arbeidsdagen var over, måtte alle kniver henge i skapet. Og det ble låst. Manglet det en kniv så ble det lock down på kjøkkenet. Det kunne skje at en kniv havnet på feil plass. Ja, til og med i søppelcontainer på utsiden. Uansett var det ganske umulig å få kniv med ut fra kjøkkenet.

Kjøkkenet var låst hele tiden. Skulle vi røyke ble vi låst ut. Men det var vi bak høye porter og murer inni fengselet. Ja, for det er mange små fengsel inni fengselet. Så man kom seg ingen vei uten at noen låste opp for deg. Kom det varer, måtte vi alle inn. Og dører låst. Er ikke som på film der man kan gjemme seg i varebilene og bli med ut. Er kun på film det.

Etter endt arbeidsdag forlot vi kjøkkenet samlet. Da følges vi med kamera og vakttårnet låser oss gjennom porter opp til avdelingene vi skal på. Der overtar betjentene som er der. Da måtte vi gjennom metalldetektor før vi kom på avdelingen. Der kunne du bli tatt imot med stikkprøver. Inn på et rom og bli strippet naken. På med gummihansker og bend over... nei da, så ille var det ikke

Når du kom til cella di, lå der en pose med nystrøkne kokkeklær for neste dag. Så var det på han igjen.

Man fikk jo gjort mye forskjellig på kjøkkenet. Mange lærte mye der. Noen hadde jo aldri lagd varmmat for eksempel. Aldri smurt skiver og baguetter til andre. Så en god lærdom for alle.

Jeg jobbet sammen med mordere, svindlere, torpedoer og et par veldig kjente navn for alle. Der inne er vi alle mennesker og vi er alle like. Jeg ble kjent med mennesker fra noen av de største kriminalsaker i Norge. Og når du blir kjent med de, er de faktisk ikke så ille. Er akkurat som deg og meg. Vi lo og hadde det gøy. Vi hadde lange samtaler om livet etc. Hva de har gjort på utsiden, skal ikke vi andre innsatte dømme dem for i fengselet. Snakk om å kaste stein i glasshus. Vi er alle i samme båt. Vi har alle gjort noe galt, og må gjøre opp for våre handlinger.

De ansatte kokkene i fengselet var også flotte mennesker. To av de et dessverre godt bort i dag. De var utrolig dyktige institusjonskokker. Som lærte oss mye.
Kjøkkensjefen fikk en god omtale i et matblad en gang. Trur det var i 2004. Han hadde lagd 50 liter av den beste potetsalaten de noen gang hadde smakt. Jeg husker ikke hva den ble lagd til. Men kan dere gjette hvem som egentlig lagde den? Det kunne ikke han si akkurat.

Jeg hadde også flere private selskaper jeg lagde mat til. Konfirmasjoner og bursdager som de ansatte trengte hjelp til. Da ble jeg låst ned på kjøkkenet i fritiden, og lagde selskapsmat. Betalingen var en pakke tobakk. Og kjøkkensjefen fikk en flaske sprit. Og der ble det uheldigvis aldri gjort feil. Slik at han fikk tobakk og jeg sprit. Dårlig gjort, vi kunne jo byttet litt på

Jeg var jo ferdig med kokkeskole og lærlingtid før soning, men manglet fagbrevet. Så det gjorde jeg ferdig i fengselet.

Så her har dere litt om hvordan det var å jobbe på kjøkkenet i Skien fengsel. Var vel ikke så ille vel.

0
Feed

Skriv en kommentar