Jeg er IKKE i smørpolitiet!

Smør vs margarin er et tema som fort blir hett i matgrupper og på matsider. Margarin er fysj og æsj, smør skal brukes til alt!

Der er ikke helt jeg. Mange mener også at smør er mye sunnere en margarin. Ja, her er det snakk om mengden du bruker. Bruker du 2 kg i uka til matlaging. Så er vel kanskje ikke det helt sunt

Helsedirektoratet anbefaler oss til hverdags og heller velge planteoljer, flytende og myk margarin fremfor hard margarin og smør. Dette er fordi det vil bidra til å sikre en sunn fettsyresammensetning i kostholdet, altså mer umettet fett enn mettet fett.

Rent kjøtt og fisk suger til seg svært lite fett fra stekepanna, uansett hvilket fett du steker i. Panerer du derimot kjøttet eller fisken i mel eller lignende, vil det ta opp mye av fettet.

Å steke maten i smør gir en god, nøtteaktig smak og en fin stekekorpe, gitt at steketemperaturen ikke blir for høy. Smør tåler nemlig ikke like varm temperatur som margarin og olje. Ved sterk oppvarming vil smør felle ut proteinrester fra fløte. Disse proteinrestene blir fort brent og smaker ikke spesielt godt. Smør egner seg derfor ved forsiktig steking (lavere temperatur). Skriver matprat.no

Bruker jeg smør hjemme er det som regel til baking. Enkelte bakverk må bare ha smør for å bli bra. Til hverdagsmatlaging som steking av kjøtt, fisk etc bruker jeg kun margarin.

Kokker sier ofte at smør kan heve et middelmådig måltid flere hakk. Der er ikke jeg enig, men alle må jo få mene hva de vil. Jeg syns smør lukter mindre godt for å si det pent. Jeg syns også smør setter for mye smak. Steke egg i smør for eksempel. Ja, da er smaken på egget nesten ødelagt for min del. Det samme gjeldet grønnsaker, smør setter for mye smak.

Derfor bruker jeg mest margarin. Og margarin tåler høyere varme. Jeg bruker også mye raps og solsikkeolje til steking. Ofte en blanding av margarin og olje. Dette er jo litt smør på flesk for å si det sånn, men det liker jeg.

Jeg blander meg ikke borti hva du bruker. Jeg er ikke noe smørpoliti. Det er tydeligvis mange av de som bare bruker smør ♀️ Har jeg bilde av margarin i oppskriftene mine, går det 3 minutter før første kommentar kommer angående hvor feil det er å bruke margarin.

Jeg skriver ofte smør/margarin i oppskriftene mine. Så får jo folk velge selv hva de vil bruke. Men man trenger ikke og få tredd nedover hode hvor feil margarin er å bruke. De folka er faktisk like slitsom som Jehovas vitne Jeg skal frelse deg, så du ser at smør er veien. Smør er lyset. Ikke la margarin føre deg til fristelser.... ja, dere skjønner poenget? Sånn høres det nesten ut.

For min del er det ett fett hva dere bruker! 

Smør vs margarin er et fett tema å ta opp.

Smør ligger nå noen ører under 100 kr for kiloen. 99.20 på Meny etter prislisten akkurat nå.
Melange koster 65.80 for kiloen akkurat nå. Det er en forskjell på 33.40,- for 1 kg

Den prisforskjellen er stor syns jeg. Og den vil nok bli ennå større i løpet av året. Smør kommer til å stige masse mer. Det gjør også flott matfett som nå er på 172 kr kiloen. Hva er dette for noen syke priser.

Så når alt kommer til alt. Bruk det du selv ønsker. Smør, margarin eller oljer er helt opp til deg. Smaken er som baken, to delt. Jeg legger meg ikke borti hva du bruker!

0
Feed

Skriv en kommentar