Hjemmelaget surkål med eplecidereddik

Surkål sees ofte som tilbehør til juleribbe og skinkestek. Den er smaker ekstra godt i selskap med krydrede pølser, svineknoker, koteletter og smørbrød med kjøttpålegg. Skal du lage surkål til julemiddagen, kan du lage den i god tid før jul og fryse den ned. Slik unngår du unødvendig stress før årets kanskje viktigste middag.

Tradisjonell metode
Surkålen slik vi kjenner den, er nok inspirert av tyskernes sauerkraut. Surkål og surkål likner ganske mye, men hovedforskjellen er at surkåluten er fermentert. Kålen gjærer over flere dager, og det utskilles melkesyrebakterier. Fermentering er eldgammel konserveringsmetode, og i Norge har vi lenge brukt metoden når vi lager rakfisk, yoghurt, kefir og surdeigsbrød. Sistnevnte har fått et skikkelig oppsving den siste tiden.

Ingen surkål uten karve
Karve har blitt dyrket i over 5000 år og er faktisk en av de plantene som har blitt brukt lengst som krydderurt. I Norge har vi først og fremst brukt den i surkål,, nøkkelost og i akevitt. I Tyskland brukes den mye i sauerkraut og Bratwurst. I surkål tilfører karven en søt, frisk og karakteristisk smak.

Obs! Karve blir også kalt kummen, men må ikke forveksles med spisskummen som brukes mye i meksikansk, tyrkisk og indisk mat. Navnet likner mye, men på smak og duft er det umulig å ta feil av de to krydderne.

Du trenger


1 kg hodekål
3 ts karve
2 epler (renset og kuttet)
1 ts havsalt
3-5 ss eplecidereddik (jeg bruker 5 ss, men noen kan syns det er litt mye. Begynn med 3, så tilsetter du heller mer på slutten om du syns det trengs)
3 ss sukker
3 dl vann

Slik gjør du


Fjern det ytterste laget av hodekålen. Del hodekålen i to og deretter i store båter. Skjær bort kjernen på hver båt.
Finsnitt hodekålen og legg det lagvis i en tykkbunnet kjele med karve, salt og revet eple. Ha i resten av ingrediensene og la det koke opp.

La det småkoke i ca. 45 minutter, rør om av og til. De siste 15 minuttene kan du koke uten lokk for å få surkålen mer konsentrert.

Om du lager denne på julaften: Tilsett gjerne 1/2 dl ribbefett rett før servering av julematen - det gir en fyldig smak og lukter jul. 

Dryss gjerne over noen urter før servering.

0
Feed

Skriv en kommentar