Hjemmelaget Ajvar

Herlig balkansk «saus» som vi bruker veldig mye av hjemme. Og jeg får ofte både kommentarer og meldinger på Facebook om hva Ajvar er, og hvor man får kjøpt det.

Vi kjøper det som regel på Asiamat butikker, men har også sett det på Meny og Rema 1000. Det er bra at norske butikker har fått opp øynene for denne herligheten. Når man leser på glassene fra butikken er de tilsatt tomatpure, derfor en rødere farge på de. Du kan også tilsette litt paprikakrydder for mer farge. Cayennepepper for litt sterkere ajvar.

Ajvar lages av paprika og aubergine. Ajvar kan utmerket godt smøres på brødskiva uten noe annet. Jeg bruker det mest i pasta, sauser, gryter, dipp, marinering eller bare som tilbehør til kylling, svin eller grillmat.

INGREDIENSER

(ett lite glass)


5-6 røde søtpaprika (ca. 500-600 g) eller tilsvarende vanlige røde paprika
1 liten aubergine (150-200 g)
2 hvitløksfedd
1 ts sukker
1 ss sitronsaft
2 ss ekstra virgin olivenolje
salt og pepper


Slik gjør du


Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme.

Fordel hel paprika, aubergine og hvitløksfedd (med skallet på) på et bakepapir på en ovnsplate. Sett i ovnen og stek til både paprika og aubergine er brente på utsiden, helt myke og har kollapset, 30-40 minutter for hvitløk og søtpaprika og inntil en times tid for aubergine og vanlig paprika. Vend minst en gang underveis. Ta ut hvitløksfeddene samtidig med paprikaen.

Ha paprikaen i en bolle og dekk med clingfilm eller tett lokk. Etter 15-20 minutter, ta av paprikaskinnet og paprikainnmaten med hendene. Ta gjerne bort de hvite strengene om du orker, de kan være litt bitre så da får du en mer delikat og finere smak. Ikke bli fristet til å rense paprikaen under rennende vann, da mister du mye smak.

Når auberginen er kald nok, skrap ut innmaten og kast skinnet. Skjær noen kutt på tvers, så unngår du lange auberginestrenger i sluttresultatet. Gjør det samme med hvitløk.

Ha paprikakjøtt, auberginekjøtt, hvitløk, sukker, sitronsaft og olivenolje i en bolle og bland sammen med en stavmikser eller liknende til den har en konsistens du liker; jeg liker min ganske grov. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft eller sukker.

Holder noen dager i en ren, tett beholder i kjøleskap. Dekker du toppen med litt olivenolje holder den enda lenger.

0
Feed

Skriv en kommentar