Hele Norges matmor-Ingrid Espelid Hovig

Hele Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig, døde 3. august 2018. Hun ble 94 år gammel.

 

Bare 16 år gammel bestemte hun seg. Hun ville endre norske matvaner. Og det klarte hun til de grader. Hun betydde mye for mange, og gjør det fortsatt den dag i dag. Hun er og var en av mine store forbilder. Hvor mange har ikke en eller flere av hennes kokebøker i hyllene hjemme. Som for eksempel Den rutete kokeboken

Hun ville gjøre matlaging enklere og mer folkelig. Og det var akkurat det hun gjorde.

Hun var Husstellærer, kringkastingsmedarbeider, kokebokforfatter, matveileder og Norges første fjernsynskokk.

I nesten 40 år ledet hun Fjernsynskjøkkenet på NRK, totalt over 300 programmer. Forfatterskapet omfatter rundt 60 kokebøker som hun har skrevet og bidratt til. Kokebøkene hennes regnes som standardverk for moderne norsk matlaging.
Det er vanskelig å finne noen annen person som har hatt større innflytelse på norske hverdagskokker enn Ingrid Espelid Hovig.

På grunn av hennes fremstående innsats innen matlaging og baking og siden hun har lært utallige nordmenn å lage mat fra fjernsynskjøkkenet på NRK ble hun hedret som ridder av 1. klasse av ST. Olavsorden i 1994. I tillegg så var hun så heldig å bli tildelt Gullrutens hederspris i 1999.

Jeg elsket å se henne lage mat. Alt falt så enkelt for henne. Og hun fikk mye ut av lite. Noe jeg har ført videre i mitt kokkeliv. Og noe jeg nå forsøker å føre videre til dere.

Hun var en reser til å utnytte råvarene fra naturen. Hun bakte de deiligste bakverk, den nydeligste julematen, enkle flotte desserter. Ja, hva er det den dama ikke kunne.

«Nå har me juksa litt»
Med dette sitatet gjorde Ingrid seg kjent i den norske allmennheten, og man kan vel på mange måter si at det er mer "juks" i unges matlaging i dag, enn det var den gangen uttrykket ble tatt i bruk.

«Det har ikke noe å si om du spiser kjøttkaker eller kebab, maten skal se fin ut. Gjerne ved hjelp av en dusk kruspersille på toppen» Ingrid brukte kruspersille så det holdt. Hun elsket kruspersille. Ja, faktisk mer en Tøfflus.

Ingrid lærte oss de helt grunnleggende prinsippene ved matlaging. Og flere unge i dag, burde lese hennes oppskrifter. Der har de veldig mye å lære.

Å være stolt av norsk mat, å være åpen for nye trender, å være raus som person og som kokk. Det er noe hun lærte meg. Og det prøver jeg fortsatt å leve opp til. Så den dama lever fortsatt videre i meg. Tusen takk for alt du har gitt bort av kunnskap Ingrid.
Hva har Ingrid Espelid Hovig betydd for deg og din matlaging?

0
Feed

Skriv en kommentar