12/09/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Glutenfrie boller
Disse glutenfrie bollene er saftig og god. Som all glutenfri bakst, så er de best nystekt. Så frys ned de bollene dere ikke spiser første dagen. For boller er ganske tørre dagen derpå. Her bruker jeg fin kakemix fra Toro. Disse bollene er det lang hevingstid på, men du får igjen på resultatet. Ved å bruke kald melk, trenger man lengre hevingstid. Noe som igjen gir mer smak til bakverket.
Du trenger til 10 boller
350 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking
1/2 pk tørr gjær
100 – 125 g sukker
1 ts bakepulver
20 g fiberskall
1/2 – 1 ts kardemomme
1/3 ts salt
3,5 dl kald melk
75 g romtemperert smør, i terninger
1 egg
1 egg, til pensling
Slik gjør du
Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade (om du har, kan bruke krok om du ikke har)
Mål opp alt det tørre i bakebollen (inkludert fiberhusk og gjær) og bland sammen. Bruker du fersk gjær smuldrer du den oppi med det tørre.
Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da bruker du en slikkepott til å sjekke at det ikke ligger melrester i bunnen av bakebollen.
Tilsett smøret i terninger og elt deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time. Den hever ikke veldig mye, men ikke få panikk. Bare fortsett med oppskriften.
Ta mel på benken. Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (deigen klisser en del) – bruk så lite mel som mulig. Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball. La så deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.
Del deigen i 10 emner, som du triller til boller mellom hendene. Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk litt mer mel
Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.
Sett ovnen på 225 grader. Pensle de glutenfrie bollene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdige når de har en lys gylden farge.
Steker du de for lenge kan de bli tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne.
Kommentarer
Skriv en kommentar