
29/12/2024 av Tom Martin 0 Kommentarer
Året som har gått
Ja, da går 2024 mot slutten. Og et nytt spennende år står for tur. Så da må man jo ha en liten oppsummering av 2024. Det har jo skjedd en god del dette året. Det meste har vært positivt heldigvis.
Året startet svært så kaldt. Temperaturer ned mot -30, og bilene ville ikke starte på flere dager. Måtte nesten bestille drosje for å få levert mat til årets første selskap. Det tok oss 8 timer å få tint bil, med vifteovner. Heldigvis rakk vi det akkurat. Slik kunne vi ikke ha det. Så jeg bestilte oss en firmabil. Firmaet vårt vokser, og behovet for en firmabil var stort. Bilen fikk vi først i mai.
I starten av februar var Kokkefruen og jeg i Oslo en helg. Det var Vixen-utdeling. Noe som var ganske så spennende. Fikk treffe mange influensere og andre kjente personligheter. Kokkefruen og jeg fikk vært på tur rundt i Oslo også. Museer,, restauranter og masse kos. Det ble mye gåing på denne turen. Noe som førte til gnagsår på det ene benet. Og siden har jeg vært plaget med det. I over 10 måneder har jeg nå hatt sår på benet. De vil ikke gro i det hele tatt. På det meste var det 12 sår. Nå er det kun 2, men de er store og dype. Er hos sykepleier 3 ganger i uka. Har blitt flere sykehusbesøk de siste ukene. Men får heldigvis hjelp til det nå. Så satser vi på at det ordner seg. Er vel snakk om nye årer i 2025.
Vonde ben med sår har hatt store konsekvenser dette året. Har måttet si nei til over 50 matbestillinger. Så har gått glipp av ganske mye penger der. Er ganske mye jeg ikke har kunnet gjort dette året pga de forbanna bena mine
På starten av året startet jeg også på bok nummer 2 fra Toms matprat. Deig og meg som er en bakebok, kom ut i slutten av mai. Salget har ikke vært det beste akkurat, men nå på slutten av året, er boken nesten gått i null. Bakebok i maimåned var et dårlig sjakktrekk. Lett å være etterpåklok da. Det ble mange søvnløse netter for å finne løsninger. Bakeboken kjørte nesten firmaet vårt i grøfta. Vi har jobbet ræva av oss, noe som har gått på helsa løs. Men sånn er det å ha egen bedrift. Ingen sa at dette ville bli lett akkurat.
I februar startet vi flytting av nettbutikken. Vi fikk oss en butikk midt i sentrum av Lunde. Og vi bestemte oss for at vi også ville åpne fysisk butikk. Som et tilbud til lokalbefolkningen og tilreisende. Vi trengte større plass til nettbutikken vår. Kjellerstuen hjemme ble fort for liten.
20. april åpnet vi dørene hos Toms matprat-butikken. Vi har aldri drevet butikk før, så læringskurven var bratt. Men for en gøyal og slitsom reise det har vært. Mye jobb, men absolutt verdt det. Vi har hatt besøkende fra fjern og nært. Følgere fra hele landet har tatt turen innom. Det er så hyggelig å møte alle sammen. Har blitt en del bilder og signeringer ja. Dette er jo det beste med å drive butikken. Å møte alle dere som tar turen innom oss.
Det å drive fysisk butikk på en liten plass er ikke lett. Men det visste vi da vi startet opp. Det har vært noen dager med null kunder innom. Enkelte uker har det kun vært 3-4 personer innom. Det førte også til at jeg lekte med tanken på å flytte butikken. Ned til Grenland og inn på et kjøpesenter. Men har ikke lyst til det heller. Da blir det kun for penger, og det er ikke helt oss. Vi gjør ikke dette for å bli rik akkurat. For det kommer vi aldri til å bli. Vi har ikke tjent en krone på dette. Det tar tid å bygge opp noe. Mye hardt arbeid, blod, svette og tårer. Men vi har tjent mye glede, lærdom og mestringsfølelse. Og det kan man ikke sette en pris på i kroner og ører.
Nettbutikken har jo også hatt flere dager uten et eneste salg. Uker med kun 3-4 bestillinger. Vi liker jo det vi holder på med. Så vi står på videre. Vi har lært mye om hva som selger og ikke selger. Så sortimentet har vi utvidet litt etter litt. Og det vil vi fortsette med i 2025. Ja, mye mer enn i 2024. Det har vært mange måneder med røde tall i 2024. De siste månedene nå har det sett litt bedre ut. På vårt første hele år som bedrift, så vil vi ikke være langt fra 0. Og det må vi være veldig fornøyd med. Det kunne ha gått så mye verre. Det har virkelig kostet å starte butikk, gi ut bok og alt som hører med. Men for en gøyal og lærerik reise det har vært. Så vi håper vi får gjøre dette i lang tid framover.
I høst skulle jeg ha byttet kne på høyre ben. Noe som ble avlyst pga såra jeg har på bena. Det var litt synd da. Det har nesten vært det tyngste i år. Smerter døgnet rundt. Innimellom har jeg krøpet opp trapper. Flere dager på krykker. Mange søvnløse netter pga smerter. Har stått på ett ben for å lage mat til selskaper. Har blitt litt flinkere til å sitte nå da. Og svigermor har hjulpet til ved flere anledninger. Vi finner alltid løsninger. Kokkefruen har virkelig stått på i år hun også. Ja, vi er heldigvis to om alt dette. Og vi har begynt å finne oss en god balanse på drifta.
I høst lanserte vi også vår egen nettside. Det var en ganske stor jobb å overføre alle oppskrifter fra blogg.no til vår nye side. Men etter flere måneder, kom vi i mål. Nettsiden skal vi jo fortsette å bygge opp i 2025. Mange nye oppskrifter skal lages og deles med dere. Så det ser vi fram til.
Kokkefruen og jeg er ganske så stolte over hva vi har fått til i år. Hva vi har klart å bygge opp, tross i våre helseutfordringer. Dale Catering AS (Toms matprat) har jo blitt en liten familiebedrift. Der både barn og svigermor hjelper til når det trengs. Det vi har bygd opp, førte også til at vi fikk utdelt prisen for årets gründer i Nome kommune. Og det er vi veldig beæret over. For en fantastisk avslutning på året. Vi fikk også utdelt julehjerter fra avisa Varden. Det var skikkelig koselig da.
I 2024 har vi økt omsetningen med ca. en halv million fra året før. Så får vi håpe at 2025 blir bedre enn det igjen. Ja, er jo lov å håpe. De store utgiftene med oppstart av butikk, og gi ut bok vil vi jo ikke ha i 2025. Skal jeg gi ut bok igjen, så blir det gjennom et forlag. Jeg tør ikke ta sjansen på å gi ut selv en gang til. Må ta med oss litt lærdom fra bakeboken. Har enda 3000 bøker igjen, som jeg snart må begynne å gi bort.
Noen spesielle planer for 2025 har vi ikke. Vi skal bare fortsette jobben vi gjør nå. Bygge opp vårt lille firma. Nå ut til flere med nettbutikken. Noe som betyr at vi må lage reklamer. Og det innebærer at vi må være foran kamera. Noe vi ikke er flinke på, og noe vi ikke liker i det hele tatt. Men vi får bare hive oss i det. Trening gjør mester, sier de som vet. Jeg må bestille inn et fjerde opplag på kokeboken rett over nyttår. Vi er nesten helt tomme. Den selger fortsatt bra, den. Ja, bedre enn bakeboken I 2024 har vi også deltatt på både festivaler og messer. Noe vi håper det blir flere av i 2025. Gøy å komme seg litt ut også.
Dette er vel 2024 oppsummert i grove trekk. Sikkert masse jeg har glemt. Er alltid det når man sitter og skriver slikt på direkten. Nyttårsaften skal vi både ha julebord og nyttårsfeiring. Vi har ikke hatt tid til julebord ennå. Så da tar vi det på årets siste dag.
Jeg vil takke dere alle sammen for året som har gått. Tusen takk for all hjelp og støttende ord. Det finnes mye omsorg i dere fantastiske følgere. Tusen takk til alle dere som har handlet hos oss dette året. Tusen takk til alle dere som har tatt turen innom oss i butikken i Lunde. Setter stor pris på det
Vi ønsker dere alle sammen et riktig godt nytt år
Kommentarer
Skriv en kommentar